Customized Suzuki Intruder in French village
Photo: Copyright © 2014 Eelke Blok

Versnellingsbakproblemen

Zoals gewoonlijk is de laatste update weer een tijdje geleden. Allereerst een update over de witte Cooper, wat zeker geen goed nieuws is; de "dropgears" hebben elkaar opgegeten, wat betekende dat de versnellingsbak uit elkaar moest en een aantal dure onderdelen vervangen moeten worden.

Het begon allemaal toen ik wegaccelereerde bij een stoplicht. Wat gekraak en een paar seconden wilde hij niet in de versnelling. Maar, uiteindelijk lukte het en leek er verder niks aan de hand. Behalve dan een zacht gegier die ik niet eerder gehoord dacht te hebben. Ik heb nog meegedaan aan de stuurvaardigheid op de clubdag in Utrecht, die dag. Gedurende de dag werd het gegier (dat nog het meest lijkt op dat van een rechtvertande versnellingsbak) erger; eerst was het nauwelijks hoorbaar, maar nu was het duidelijk aanwezig.

De volgende dag ging mijn vader met de auto naar de garage waar hij zijn APK zou krijgen. Daar waren ze ook niet blij met het geluid, dus begonnen ze met het verversen van de olie. Dat is waar de werkzaamheden stopten, want de magnetische olieplug zag eruit als een kerstboom en samen met de oude olie kwamen er ook nog diverse stukjes metaal naar buiten, waaronder tanden van tandwielen en naalden uit naaldlagers.

De financieën lieten niet toe om het meteen te laten repareren, maar de auto staat nu bij de garage. Hier een foto van een van de dropgears en van dekplaat van het koppelingshuis. Deze en meer foto's kun je vinden in de fotosectie van deze site.

Drop gear Clutch cover plate

Add new comment

Category