Customized Suzuki Intruder in French village
Photo: Copyright © 2014 Eelke Blok

Op zoek naar vermogensgat

Met alles over nieuwe Mini's is het al even sinds de vorige keer dat ik wat vertelde over de witte Cooper. Vorig weekend zijn er echter een paar dingen gebeurd die het vermelden meer dan waar zijn. Zeer waarschijnlijk hebben we uitgevonden wat het gat in het vermogen van de motor veroorzaakt!

Het is nu meer dan een jaar geleden dat we naar Engeland zijn geweest, om naar het IMM te gaan en om een bezoek te brengen aan MiniSport voor een rollenbanksessie om te zien of de auto nu presteerde zoals het zou moeten, gebaseerd op een MiniSport stage 2 kop en een MiniSport blok (nadat de eerste motor - de originele, gereviseerd - onvoldoende bleek te presteren en bovendien ook veel te veel olie gebruikte). Helaas bleek de nieuwe motor niet veel beter te presteren. Er werd maar 65 PK uit gehaald, terwijl hij met de onderdelen die ik heb (of zou moeten hebben) met groot gemak tot 75 PK zou moeten komen, en 80 of meer is ook geen uitzondering. Voor foto's kun je kijken in de fotoserie over het IMM 2004 en de SMOB in de foto-sectie (tijdelijk niet beschikbaar), er staan daar een paar van de rollenbanksessie.

Het oordeel na de rollenbank was dat de motor te weinig compressie had, en dat het eerste om te checken de kleppentiming was. Als dat OK was, dan zou er verder onderzoek naar de rest van de motor gepleegd moeten worden, om te zien of de juiste compressieverhouding wel werd bereikt.

Het duurde erg lang voordat de kleptiming gecheckt en gecorrigeerd werd, maar dit is een paar maanden geleden gedaan, waarover ik schreef in deze post op mijn blog.

Echter, zoals ik de vorige keer schreef:

Er was ook wat slecht nieuws. De compressie is geen spat veranderd sinds de vorige keer (wat wel geïmpliceerd werd vanwege het advies om de nokkenas te controleren), en volgens de monteur zou dat geen verrassing moeten zijn; als de klep-timing zo belabberd is dat het de compressie gaat beïnvloeden, dan zou de motor niet eens lopen.

Het voelt of de auto wel een paar PK heeft gewonnen, maar aangezien de compressie nog steeds niet is wat hij moet zijn betwijfel ik of het nu
is wat het zijn moet (ergens boven de 80 PK). Misschien dat hij door deze ingreep nu boven de 70 zit.

Dus, we waren er nog niet helemaal, en ik wou het hele probleem boven water hebben voor de auto weer de rollenbank op ging om hem goed afgesteld te krijgen.

Gelukkig bood een vriendelijke bezoeker van het Mini Seven Club Forum, die veel bezig is met bewerken van cilinderkoppen en motortuning,
aan om te helpen. Joost, je bent een topper en nu al een grote hulp! Als je geïnteresseerd kun je zijn oordeel lezen in dit topic op het forum.

Afgelopen zondag was de dag dat we hadden afgesproken om de kop eraf te trekken en maar eens te kijken. Joost had al berekend dat het onwaarschijnlijk was dat alleen de cilinderkop verantwoordelijk was voor het verlies van vermogen en compressie. Op dat moment vreesden we dus al dat ook het type zuiger niet goed was voor de motor.

Nou, dat klopte, hier is het oordeel (samenvatting van Joost's post op het forum).

Allereerst zit er inderdaad het verkeerde type zuiger in de motor, P21251
terwijl het P21253 zou moeten zijn. De compressie is nu meer in de buurt van 8.6, terwijl het 10.38 zou moeten zijn voor de nokkenas.

De MiniSport stage 2 kop is echt vrij dramatisch slecht. Keith
Calver had al gezegd dat deze koppen vaak slechtere flow hebben van een standaard MG Metro heads, en dat blijkt niet overdreven te zijn.

De zitting van een van de inlaatkleppen was 3mm te diep gesneden, tenzij de klep ingeslagen was, maar daar ziet het niet naar uit. Dat betekent dat de verbrandingskamer bij die cilinder veel te groot is, en dat die zuiger dus effectief gewoon niet mee doet!

Joost heeft nog meer te zeggen, maar dat snap ik zelf maar half, dus heeft het niet veel zin om dat hier verder te herhalen. Waar het op neerkomt is dat de inlaatklep die te diep zit gecorrigeerd gaat worden door er een klepzetel in te zetten (normaal gesproken zitten die alleen op uitlaatkleppen) en hij zal proberen om nog iets te maken van het poort-werk. Hij verwacht dat de kop 3-5 PK zal moeten toegeven op een kop die hij precies zo kan doen als hij zou willen. Met de juiste zuigers in de motor, natuurlijk. Met de huidige zuigers zal het ook wel verschil maken, maar niet zoveel als wanneer de compressie op peil zo zijn.

Om uit de motor te halen wat erin zit zal hij weer eruit moeten komen en zullen de zuigers vervangen moeten worden door het correcte type. Ik zal moeten besluiten wanneer ik dat project ga ondernemen. In de tussentijd lijkt het erop dat ik komende zomer met de gemodificeerde kop en de verkeerde zuigers ga rijden en dat ik dit project laat liggen voor de volgende winter. Voor die tijd hoop ik verhuist te zijn en een plek heb gevonden om die klus aan te pakken.

Hoewel dit hele verhaal er niet goed uitziet voor MiniSport, moet ik wel zeggen dat ik niet van plan ben om erachter te komen hoe makkelijk het is om wat van mijn geld terug te zien, of om een andere kop te krijgen. Misschien zouden ze laten zien dat ze een betrouwbaar bedrijf zijn en niet te beroerd zijn om hun fouten toe te geven, maar ik heb geen zin in al het gedonder dat dat ongetwijfeld zou veroorzaken. Het is lang geleden dat de kop is aangeschaft, en het is ook lang geleden, op die dag in augustus 2004 op hun rollenbank, dat bleek dat er een probleem was. Ik weet ook niet wie er verantwoordelijk is voor de keuze van de zuigers; of de motor afgebouwd uit Engeland is gekomen, of dat hij hier in Nederland in elkaar is gezet door het bedrijf dat mijn Mini gerestaureerd heeft. Het is duidelijk dat iemand geblunderd heeft (nou ja, dat was duidelijk vanaf het moment dat het vermogen van de motor bekend was), maar ik ga geen moeite doen om erachter te komen wie, en ik ga geen aanspraak maken op garantie (dat heb ik al genoeg gedaan met deze auto). Dat besluit had ik in feite al genomen op het moment dat ik besloot iemand anders naar de kleppentiming te laten kijken. Ik denk liever in oplossingen, op dit moment. Oplossingen die ik zelf in de hand heb.

Add new comment

Category