Customized Suzuki Intruder in French village
Photo: Copyright © 2014 Eelke Blok

Nokkenas op tijd gezet

Eindelijk! Na meer dan een jaar (toen we bij MiniSport waren, waar me verteld werd dat er te weinig vermogen en te weinig compressie in de motor zit, en dat het eerste dat gecontroleerd moest worden de kleppentiming was), is de nokkenas nu op tijd gezet. Het lijkt erop dat er inderdaad een groot probleem was op dit vlak, namelijk een missende spanner voor de ketting, wat al heel wat slijtage had veroorzaakt. Er is een nieuwe ketting in gegaan, samen met een spanner. De motor lijkt nu een stuk levendiger, en dat is goed nieuws.

Het andere goede nieuws is dat het druklager, dat begon te zingen zodra de koppeling werd ingetrapt, is vervangen. Het blijkt dat daar ook veel slijtage zat; de koppeling voelt nu gewoon licht aan, en de monteur verzekerd me dat de oranje drukgroep er nog steeds in zit. Het oude lager voelde behoorlijk gaar, en achteraf was iedereen het er wel over eens dat mijn beslissing, om niet met de witte Cooper op vakantie te gaan en in plaats daarvan de Mini van Demelza te nemen, wel verstandig was, omdat het lager het zeker had opgegeven.

Er was ook wat slecht nieuws. De compressie is geen spat veranderd sinds de vorige keer (wat wel geïmpliceerd werd vanwege het advies om de nokkenas te controleren), en volgens de monteur zou dat geen verrassing moeten zijn; als de klep-timing zo belabberd is dat het de compressie gaat beïnvloeden, dan zou de motor niet eens lopen.

Het voelt of de auto wel een paar PJK heeft gewonnen, maar aangezien de compressie nog steeds niet is wat hij moet zijn betwijfel ik of het nu is wat het zijn moet (ergens boven de 80 PK). Misschien dat hij door deze ingreep nu boven de 70 zit.

Add new comment

Category