Customized Suzuki Intruder in French village
Photo: Copyright © 2014 Eelke Blok

Mini-perikelen en AutoRAI

Elke keer als ik de Mini was (en dat is ongeveer eens in de twee weken, de laatste tijd), wordt ik er depressief van. De paar laatste keren heb elke keer dat ik zo dicht op de auto zit een nieuw roestplekje (maar een klein bruin stipje in het wit) ontdekt. Daarom heb ik besloten om te proberen niet nog een winter door te rijden met de auto, volgend jaar en hem ergens droog en warm te stallen (en een aantal kleine dingetjes te corrigeren die eerder mis zijn gegaan, voordat het echt te laat is).

Natuurlijk betekent dat twee dingen:

  • Ik moet een stallingsplaats vinden voor de auto, bij voorkeur een garagebox waar ik ook nog wat andere spullen kan neerzetten en waar ik zo nu en dan iets aan de auto kan doen;
  • Ik zal tenminste vervangend vervoer voor de winter moeten hebben. Maar, ik zou liever iets hebben waar ik het hele jaar door elke dag in kan rijden. Ik heb nog niks besloten, in dat opzicht. Een mogelijkheid is een andere Mini, aangezien ik een zwak heb voor die autootjes en ze ook een beetje ken. Roest tegenkomen is waarschijnlijk een stuk minder deprimerend als je je niet blauw hebt betaald aan een antiroest-behandeling en een volledige spuitbeurt en je daadwerkelijk verwacht roest te vinden.
    Andere mogelijkheden zijn een meer verstandige (SAAI!) moderne auto (minder roestgevoelig), een oude Land Rover (in stijl de winter door), of een andere leuke klassieker. We zien het wel.

We hebben wat vooruitgang wat betreft een ander probleem met de Mini; het vastzittende gas. Ik had weer een vervelend geval van de gasklep die open bleef staan bij kruissnelheid op de snelweg, wat betekende dat het pedaal loslaten geen enkel effect had en dat de motor gelijk de toeren in schoot als ik de koppeling intrapte. Deze keer nam ik de gewaagde stap om het contact af te zetten (niet te ver draaien aangezien het stuurslot er dan op zou gaan - argh!) en te stoppen op de vluchtstrook om het te controleren. De gasklep zat echt vast, en het leek of de as van de klep behoorlijk was speling had. Ik moest heel wat meer kracht zetten dan ik vrolijk van werd om de klep weer dicht te krijgen. Ik moet controleren of het echt de carburateur is, zoals het vermoeden is, of mogelijk de gaskabel (maar die as had dus wel wat veel speling). Ik heb er een goed gevoel over dat als de vacuumslangen vervangen zijn en de carburateursituatie opgelost is, dat het een stuk beter is.

Als laatste een veel positiever verhaal. Demelza en ik zijn maandag naar de AutoRAI geweest en hebben het erg naar onze zin gehad. Het is altijd leuk om die blinkend nieuwe auto's te zien, achter het stuur van de wat betaalbaardere modellen te kruipen, en te dromen over welke ik zou moeten nemen als dagelijkse vervanging van de Mini (Mini Cooper S? Of een MG ZR 160?). We hebben daar een goede vier uur zoet gebracht  en zijn toen de stad in gegaan om een kijkje te nemen in de Kalverstraat en later naar een tentje te gaan waar ze uitsluitend eten zonder vlees serveren (en veel is niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch). Het heet Green Planet, zit aan de Spuistraat op nummer 122 en heeft een aantal prima gerechten. Ik ben gek op een lekker stukje vlees, maar het zal je verbazen wat gedaan kan worden zonder er een dierenleven voor te hoeven beëindigen.

Add new comment